erfgoedobject

Huis Walravens

bouwkundig element
ID
75480
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75480

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Walravens
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd Huis Walravens naar de onderpastoor van Arendonk die hier gewoond heeft, doch opgetrokken door de familie Verwimp.

Neoclassicistisch getint dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met recent ingebrachte dakvlakvensters; volgens het kadaster opklimmend tot circa 1874 en met achterbouw van circa 1904; na de Eerste Wereldoorlog in eclectische stijl verfraaide voorgevel.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op arduinen plint, op de begane grond rijkelijk versierd met schijnvoegen, op de bovenverdieping met stucwerkdecoraties zoals panelen, diamanten, medaillons, florale motieven, vensteromlijstingen. Horizontaal markerende puilijst, kordonvormende arduinen lekdrempels (bovenverdieping) en gevelafsluiting met gelede architraaf, fries met guirlandes en festoenen en houten kroonlijst op modillons. Segmentboogvensters, op de begane grond met luiken en sluitsteen, op de bovenverdieping in uitgewerkte entablementen met versierde pilasters, voluutconsoles en segmentbogig fronton met maskerkoppen. Rechthoekige deur in omlopende arduinen omlijsting met neuten, kroonlijst op voluutconsoles en drie arduinen trappen. Origineel houtwerk, onder meer deels beglaasde paneeldeur met ijzerwerk en bovenlicht van gekleurd glas in lood. Beraapte oostelijke zijpuntgevel.

Geen inventarisatie van het fraaie interieur.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schetsen 1874/20, 1904/24.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Walravens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75480 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.