erfgoedobject

Villa Marguerite

bouwkundig element
ID
75485
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75485
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gelegen ter hoogte van nummer 56. Eertijds zogenaamd villa Marguerite in eclectische stijl van 1900, opgetrokken door de Nederlandse sigarenfabrikant Henri Van der Pas, die zich in 1876 als eerste in Arendonk vestigde doch ook in Reusel en Bladel (Nederland) sigarenfabrieken bezat (zie nummer 58).

In de jaren circa 1960-1970 werd de ondiepe voortuin volgebouwd met een woon- en winkelcomplex; tussen het voormalige herenhuis en de fabriek bevindt zich heden de gemeentelijke bibliotheek (nummer 56A). Van het fraaie herenhuis van weleer zijn alleen nog het torentje met tentdak, de windvaan met jaarcijfers 1900 (boven de vroegere inkom) en een deel van het zadeldak te zien.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1901/17.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Villa Marguerite [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75485 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.