erfgoedobject

Boerenarbeidershuizen

bouwkundig element
ID
75491
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75491

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeidershuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Tot het derde en vierde kwart van de 19de eeuw opklimmende boerenarbeidershuizen, de enige overgebleven exemplaren van de bebouwing die dit deel van de Vrijheid tot circa 1930 kenmerkte.

Bakstenen dubbelhuizen van respectievelijk vier traveeën en anderhalve bouwlaag en vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen). Eenvoudige lijstgevels met beluikte segmentbogige muuropeningen.

Nummer 83 werd in de jaren 1930 voorzien van een lage bovenverdieping, waardoor de dakhelling werd aangepast; de poort werd verbouwd tot venster, de oude ramen vervangen door schuiframen, de bovenvensters met een sierlijke smeedijzeren leuning afgesloten (nog zichtbaar op oude foto’s). De huidige T-ramen zijn recent. Doorgang tussen dit huis en nummer 85. Nummer 89 met in de eerste travee een doorgang naar de achterliggende bijgebouwen en decoratief gemetselde fries.

De nummers 88-90, teruggaande tot dezelfde periode, werden inmiddels gesloopt.


Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Boerenarbeidershuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75491 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.