erfgoedobject

Sigarenfabriek Dante

bouwkundig element
ID: 75492   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75492

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sigarenfabriek Dante
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Sigarenfabriek Dante van 1938-1939 naar ontwerp van G. Steenackers (Turnhout), opgetrokken vlakbij de Wamp; na de Tweede Wereldoorlog overgenomen door de nieuwe firma Alto.

Balkvormig bakstenen bedrijfsgebouw van drie op elf traveeƫn en twee bouwlagen onder plat dak. Met gele gevelsteen beklede voorgevel met geprononceerde, iets hoger opgetrokken bovengevel, witgeschilderde kordonvormende lijsten en rechthoekige stalen ramen met kenmerkende roedeverdeling. Zijgevel met rechthoekige, gekoppelde ramen in witgeschilderde betonnen omlijsting en dito tussenstijlen ter hoogte van de voormalige werkplaats; de oorspronkelijke betonnen ramen werden later vervangen door klapramen, de muurkappen van voor- en zijgevels verwijderd.

In functie van huidige zaak aangepast interieur, eertijds met in de voorbouw respectievelijk het bureel van de directeur, een douanekantoortje en een magazijn links en het bureel van de bedienden, een kleedkamer en de trapzaal rechts van de gang, daarachter een ruime werkplaats en helemaal achteraan twee droogkamers.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1939/70.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Vergunningsplichtige Inlichtingen, Arendonk (1939), dossier 8, plan gedateerd 20/4/1938.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Sigarenfabriek Dante [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75492 (Geraadpleegd op 26-10-2020)