Kapel van de Wampenberg

Beschrijving

Kapel in sobere laat-barokstijl, toegewijd aan Onze-Lieve-Vrouw van Bijstand, Heilige Lucia en Sint-Hubertus, gelegen op het kruispunt van de weg Turnhout-Arendonk-Eindhoven, Hokken en Kapelstraat. Omringende bloemperken en gekasseide paden afgezet met beukenhaag en grote kastanje- en lindebomen rondom; aansluitend, met gras begroeid en met eiken en linden beboomd driehoekig plein. De eerste kapel van het gehucht bevond zich mogelijkerwijs aan de huidige Peerdskerkhofstraat.

Vermoedelijke bouw van de huidige kapel in 1705, ingezegend op 20/8/1711, afgebrand in 1713 en hetzelfde jaar herbouwd. Volledig uitgebrand in de oorlogsdagen van mei 1940, in 1941 en volgende onder leiding van R. Lens en provinciaal architect J. Schellekens op het torentje na, in zijn oorspronkelijke vorm hersteld en terug bemeubeld, in 1949 terug in gebruik genomen. Op 16/10/1981 beschermd en in 1993-1994 gerestaureerd onder leiding van M. Van der Voort.

Georiënteerde, eenbeukige kapel met schip van twee traveeën en driezijdige koorsluiting onder zadeldak (leien), waarop houten dakruiter met ingesnoerde, zeszijdige leien spits, smeedijzeren kruis en klokje van 1844 afkomstig van de oude parochiekerk in het centrum.

Verankerde baksteenbouw. Tuitvormige voorgevel met aandak, vlechtingen, schouderstukken en verjongende steunberen op de hoeken; houten korfboogdeur in rechthoekig spaarveld met strek, voorzien van pseudo-hoek- en sluitstenen van witgeschilderde baksteen; daarboven, grote omlijste korfboognis met driehoekig fronton, waarin terracottabeeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind door Hilda Van Gompel, 1971; het antieke houten beeld werd in 1968 gestolen. Schip- en koorgevels met verjongende steunberen per travee, omlopende bepleisterde daklijst, overkragend dak op houten modillons; segmentboogvensters met hoek- en sluitstenen van kunststeen en ijzeren roeden; koorgevel met omlijste rondboognis met oud kruisbeeld, waarboven zinken banderol met opschrift: "Geloofd zij Jezus Christus".

Interieur

Bepleisterde, witgeschilderde muren en afgeknotte spitse overwelving met omlopende geprofileerde lijst tussenbeide; vensters met afgeschuinde dagkanten en bepleisterde plattebandomlijsting.

Mobilair

Grotendeels uit de oude parochiekerk afkomstige inboedel, onder meer witgeschilderd houten beeld van God de Vader, Schepper van het heelal, tweede helft van de 17de eeuw, boven eenvoudig houten retabel; gekleed beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, 19de eeuw, voormalig processiebeeld van de parochie van het centrum; vier eikenhouten medaillons met apostel, 18de eeuw; neogotische smeedijzeren kaarsenstaander, tweede helft van de 19de eeuw. Witgeschilderde neogotische houten altaartafel afkomstig uit de kapel van Sint-Agnetendal.

Auteurs: Plomteux, Greet