erfgoedobject

Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
7550
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7550
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Geheel van twee bescheiden, neoclassicistische burgerhuizen, volgens de bouwaanvraag uit 1861 opgetrokken in opdracht van H. Vandervoodt. Uit het bouwdossier vallen ontwerper nog aannemer af te leiden.

Gekoppeld volgens spiegelbeeldschema, omvatten de rijwoningen elk drie traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. De bepleisterde en beschilderde lijstgevels, oorspronkelijk met een hardstenen plint, beantwoorden aan een regelmatig ordonnantieschema. Oorspronkelijk rechthoekige muuropeningen op de begane grond, de deuren in de uiterste traveeën, de vensters met individuele lekdrempels en onderdorpels. Op de bovenverdieping rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken en geprofileerde dagkanten op cordonvormende lekdrempels, voorzien van het originele schrijnwerk. Een klassiek hoofdgestel vormt de gevelbeëindiging, samengesteld uit een gelede architraaf, een fries met casementen en een houten kroonlijst op klossen en tandlijst.

Op nummer 50, klassieke houten winkelpui met een entablement op voluutconsoles, in 1892 aangebracht door de aannemer J. Huet opdracht van de weduwe Sluyts.

  • Stadsarchief Antwerpen, bouwdossiers 1861#574 en 1892#1077.

Bron     : Plomteux G. & Steyaert R. met medewerking van Wylleman L. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Antwerpen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 3NC, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet, Steyaert, Rita
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gekoppelde neoclassicistische burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/7550 (Geraadpleegd op )