Hoeve Zomerzorg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Zomerzorg

Beschrijving

Circa 1851-1852 door voornoemde maatschappij opgerichte modelhoeve met rondom het erf gegroepeerde, onderling door poorten verbonden vleugels, met name een boerenhuis met aansluitende lage stallingen aan oostzijde, een grote schuur en wagenhuis aan westzijde en een varkensstal aan noordzijde.

Verankerde, witgeschilderde bakstenen gebouwen op gepikte plint, afgedekt met zadel- en lessenaarsdaken (nok loodrecht op en parallel aan de straat, Vlaamse en mechanische pannen, golfplaten); rechthoekige muuropeningen. Symmetrisch uitgewerkt vooraanzicht met houten poort tussen bakstenen pijlers, respectievelijk geflankeerd door de afhang van boerenhuis en schuur. Boerenhuis van vijf traveeën met grotendeels bewaarde luiken en aflijnende, overhoekse baksteenfries; zuidelijke zijpuntgevel met gedichte rondboognis in de top. Grote driebeukige schuur van zeven traveeën, geritmeerd door lisenen en met westelijke afhang op ijzeren zuiltjes over de volledige lengte. Open wagenhuis, eveneens van zeven traveeën. Gecementeerde waterput tegenover de buitengevel van het boerenhuis.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1860/28: gaat reeds over de uitbreiding van de bestaande hoeve. Op de schetsen van 1849/83 en 1851/8 zijn nog geen gebouwen ingetekend.

Auteurs: Plomteux, Greet