Sint-Niklaaskapel bij hoeve

Beschrijving

Sint-Niklaaskapel, samen met aanleunende L-vormige hoeve opklimmend tot 1852. In het testament van de toenmalige eigenaar van de Watering, baron de Coullemont de Waterleet († 1876) was bepaald dat de kapel ten eeuwigen dage voor de eredienst moest behouden blijven.

Neogotisch zaalkerkje met eenbeukig schip van twee traveeën en ingebouwd lager koor van één rechte travee, driezijdige sluiting en sacristie, alles onder doorlopend zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen), ingewijd op 3/5/1852 zie gedenksteen.

Verankerde, witgeschilderde baksteenbouw verzwaard met steunberen. Tuitgevel met vlechtingen, aandak, schouderstukken; onbeschilderde spitsboognis waarin korfboogdeur en beeldnis met natuurstenen beeld van Onze-Lieve-Vrouw Middelares; bekronend smeedijzeren kruis. Zijgevels met vlak omlijste spitsboogvensters met ijzeren roeden en aflijnende overhoekse baksteenfries. Rechter uitbouw met boerengemak.

Interieur: bepleisterde, witgeschilderde muren; beplankt spits plafond. Modern altaar en enkele heiligenbeelden.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1860/28: gaat reeds over de uitbreiding van de bestaande hoeve. Op de schetsen van 1849/83 en 1851/8 zijn nog geen gebouwen ingetekend.

Auteurs: Plomteux, Greet