erfgoedobject

Rijkswachtkazerne

bouwkundig element
ID
75503
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75503

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Rijkswachtkazerne
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Aan de hoek met de Hovestraat gelegen voormalige rijkswachtkazerne, volgens het kadaster opgetrokken circa 1908 als woonblok voor vijf rijkswachtfamilies, zie gevelplaat met opschrift "Nationale Gendarmerie". Vrijstaand, symmetrisch opgebouwd complex van tien op drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen); flankerende bakstenen tuinmuren van telkens drie vakken, aan de linkerkant met ijzeren toegangshek in het midden, aan de rechterkant gesloopt.

Verankerde bakstenen lijstgevels op hoge breuk- en hardstenen sokkel met betraliede keldervensters; arduinen dorpels, hoek- en sluitstenen, gedenkstenen en dekplaten van de tuinmuur; muurbanden, booglijsten en paneeltjes van gesinterde baksteen; sierankers. Horizontale ritmerende muurbanden en lijsten, kordonvormende lekdrempels, een omlopende boogfries en houten kroonlijst, verticaal markerende spaarvelden met gekoppelde segmentboogvensters. Soberder uitgewerkte achtergevel met voor de eerste vier woningen gekoppelde inkomdeuren onder afdak in tweede en derde en zesde en zevende travee; de toegang tot de vijfde woning bevindt zich in de noordelijke zijgevel. Vernieuwd houtwerk.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Arendonk, schets 1908/24.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Rijkswachtkazerne [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75503 (Geraadpleegd op )