Omlopend hoekpand Avis

Beschrijving

Gelegen aan Visserskaai, Sint-Paulusstraat, Paster Pypestraat. Omlopend hoekpand, "AVIS"; oorspronkelijk garage en appartementsgebouw "ISTAMBOUL" zie opschrift trappenhuis aan de Paster Pypestraat. Opgetrokken naar ontwerp van architect Marcel Colombie (Oostende) in 1947; in 1953 verhoogd met twee bouwlagen, op bouwplan oorspronkelijk voorzien van twee meer. Benedenverdieping met inrijpoort naar garage en depots voor herstellingen; bovenverdieping met telkens drie appartementen rond schuin ingeplant trappenbordes. Bakstenen gevelparement op plint van arduin. Brede uitstalramen op begane grond met omlopende breed overkragende betonnen luifel. Anderzijds verticaliserende geleding zie muurvakken met rechthoekige vensters en witgeschilderde borstweringen. Zijde Visserskaai: opengewerkte hoekpartij zie gesuperposeerde doorgetrokken beglazing; vooruitspringend vensterrisaliet drie traveeën links. Zijde Paster Pypestraat: typerende beglaasde en tot boven de kroonlijst doorgetrokken trappenhuis.

• Stadsarchief Oostende, Bouwdossiers, Oostende, 1947/320, 1953/454.

Auteurs: Delepiere, Anne Marie; Kerrinckx, Hans; Hooft, Elise; Callaert, Gonda