erfgoedobject

Dokterswoning

bouwkundig element
ID
75524
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75524

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dokterswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Ruime dokterswoning Blancquaert met praktijkruimte, 1964, naar ontwerp van L. Jansen (Turnhout).

Geheel van twee balkvormige volumes van één tot twee bouwlagen onder plat dak. Betonnen skeletstructuur met muren van witgeschilderde baksteen en glastegels. Het hoofdvolume van twee bouwlagen bevat de eigenlijke woning, het aansluitend lager volume aan de straat de dokterspraktijk en garage (links). Tuin aan de zuidzijde, afgesloten van de inkom en de straat door middel van een L-vormige afsluitingsmuur (rechts). Voorgevel (westkant) woning met opvallende inkompartij, namelijk een opengewerkte ruime inkom met traphal, besloten tussen de massieve blinde gevelpartijen van de praktijk (links), de tuinmuur (rechts) en de bovenverdieping van de woning. Oost- en zuidgevel naar de tuin toe opengewerkt met horizontale vensterband en/of vensterpartijen. Ramen met stalen profielen.

Praktijk met straatgevel van glastegels, laatstgenoemde geeft een grote lichtinval, doch zonder inkijk; zijdelingse aparte inkom.

Interieur

Op de begane grond voornoemde inkomhal met trap, keuken achter de praktijk; achteraan één grote leefruimte met zicht op de omringende tuin, opgebouwd uit eventueel af te sluiten zit- en eethoeken; ruime bovenverdieping.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dokterswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75524 (Geraadpleegd op )