erfgoedobject

Kapel van het Heilig Kruis

bouwkundig element
ID: 75528   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75528

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel achterin gelegen op een kunstmatige verhevenheid en omgeven door eiken en linden. De 'berg' werd in 1704 aangelegd als calvarieberg met een beeld van de gekruisigde Christus. Begin 19de eeuw stelde onderpastoor J.B. Baeten (1790-1804) geld ter beschikking tot de opbouw van de huidige kapel. Of deze een ouder bedehuisje verving, is tot nog toe onduidelijk. In 1949 herstellingswerken en plaatsing van het kruis.

Eenvoudig rechthoekig gebouwtje van één op twee traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen) met ijzeren kruis. Verankerde witgeschilderde baksteenbouw met gepikte plint. In de westelijke kopgevel een korfbogige deuropening onder een ontlastingsboog met een vernieuwde deur en een mijterbogig beeldnisje; rechthoekige vensters in zuid- en noordgevel.

Bepleisterd en beschilderd interieur met afgeknot gewelf; tegelvloer.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Kapel van het Heilig Kruis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75528 (Geraadpleegd op 16-07-2020)