erfgoedobject

Woonhuis met apotheek

bouwkundig element
ID
75532
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75532

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonhuis met apotheek
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Vrijstaande woning met apotheek, van 1968, naar ontwerp van L. Jansen (Turnhout). Balkvormig hoofdvolume van drie bouwlagen (loodrecht op de straat) met apotheek op de begane grond en slaapkamers met sanitair op de twee bovenverdiepingen, bovenste verdieping met uitgespaard terras.

Aan de west- en noordzijde aansluitende rechthoekige volumes van één bouwlaag: ten westen werkruimte van de apotheek met bureel (voormalige garage); ten noorden het eigenlijke woongedeelte met aparte inkom, opgebouwd uit drie verspringende balkvormige volumes van één bouwlaag.

Baksteenbouw. Vensterbanden en -partijen, in woongedeelte overwegend nog met stalen profielen. Keuken ten oosten en een naar het westen georiënteerde aaneengeschakelde eet- en zithoek. De monumentale schouw van de open haard creëert uitwendig een evenwicht met het hoge hoofdvolume. Diverse aanpassingen/verbouwingen: herinrichting en uitbreiding (inclusief voormalige garage) van de oostgevel bekleed met kunstleien, in hoofdvolume stalen raamprofielen grotendeels vervangen.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woonhuis met apotheek [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75532 (Geraadpleegd op )