erfgoedobject

Eclectisch herenhuis Villa Verbeeck

bouwkundig element
ID: 75534   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75534

Juridische gevolgen

Beschrijving

Villa Verbeeck, gebouwd circa 1911 in opdracht van pastoor A. Verbeeck. Vrijstaand eclectisch herenhuis met dubbelhuisopstand van vier traveeën en twee bouwlagen onder loodrecht op elkaar gestelde zadeldaken (nokrichtingen parallel aan en loodrecht op de straat, kunstleien) met dakkapel.

Baksteenbouw met verwerking van arduin voor plint en lekdrempels, van zandsteen voor boogstenen en lateien; muurbanden, booglijsten en fries van gele en/of zwarte baksteen. Lijstgevel van twee traveeën met houten kroonlijst op modillons; rechts een uitspringende trapgevel van twee traveeën met schouderstukken op kraagstenen, eindigend op een overhoekse pinakel en dito topstuk met smeedijzeren bekroning. Rechthoekige muuropeningen met lateien en een ontlastingsboog met als diamantkoppen uitgewerkte boogstenen; benedenvensters met bovenlichten van glas in lood; bovenvensters ontsierd door latere rolluikkasten. Houten vleugeldeur met bovenlicht.

Verankerd bakstenen bijgebouw onder lessenaarsdak (golfplaten). Afsluiting van voortuintje met een bakstenen sokkel en dito hekpijlers waartussen een ijzeren hek, rechts met een recente poort. Grote, ommuurde tuin.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Dessel, schets 1911/8.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Eclectisch herenhuis Villa Verbeeck [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75534 (Geraadpleegd op 11-12-2019)