erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID: 75542   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75542

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Art-decogetint herenhuis, gebouwd circa 1938 voor R. Smet, zoon van burgemeester A. Smet, stichter van de nabijgelegen firma Smet, gespecialiseerd in putboringen.

Breedhuis met dubbelhuisopstand, op de begane grond vier traveeƫn, twee bouwlagen, onder schilddak (Vlaamse pannen) met dakkapellen. Lijstgevels met parement van rode en bruine baksteen met lintvoeg onder een overstekende houten kroonlijst. Aan voor- en zijgevel erkers onder dito kroonlijst. Achtergevel met een brede uitbouw onder plat dak waarin een ondergrondse garage en waarboven een balkon; overdekt terras op de zuidwestelijke hoek. Bakstenen trap naar de inkom, geflankeerd door vaste bloembakken van baksteen; rechter gevelhelft tevens voorafgegaan door een bloemperk, afgezet met een bakstenen muurtje. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk; sommige met origineel traliewerk en glas in lood; bakstenen lekdrempels. Rondboogdeur met een beglaasde omlijsting, gevat in een bakstenen rondboogportaal met fraai siermetselwerk en arduinen imposten en sluitsteen.

Typische afsluiting van de voortuin met een buisleuning op een bakstenen sokkel met diverse metselverbanden.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Dessel, schets 1938/46.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75542 (Geraadpleegd op 11-12-2019)