erfgoedobject

Villa Alauda

bouwkundig element
ID: 75550   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75550

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Alauda
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Vrijstaand eclectisch herenhuis met dubbelhuisopstand van drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragende zadeldaken (nokrichtingen parallel aan, loodrecht op de straat, kunstleien); smeedijzeren bekroning met windvaan waarin jaartal "1919"; volgens het kadaster van circa 1914.

Bakstenen lijst- en puntgevel met knipvoeg; muurbanden en booglijsten van gesinterde baksteen. Ter hoogte van de rechter travee een uitspringende puntgevel met houten windborden op dito kraagstukken; tegelpaneel met huisnaam. Lijstgevels met houten kroonlijst op klossen; zijgevels met gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen met ijzeren latei en ontlastingsboog; rondboogvenster in geveltop; origineel houtwerk met nieuwe beglazing; arduinen lekdrempels. Houten paneeldeur met glas- en ijzerwerk en bovenlicht. Ommuurde voortuin; eertijds aan de straat afgesloten met een bakstenen muur en ijzeren hek. Het huis herbergt heden een taverne/restaurant met hotel, zie recente uitbreidingen.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Dessel, schets 1914/12.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2004


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Villa Alauda [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75550 (Geraadpleegd op 11-12-2019)