Vakantiewoning Coopmans

Beschrijving

Vakantiewoning Coopmans van 1969 naar ontwerp van L. Jansen (Turnhout), gelegen op de noordelijke oever van de Miramar; zeer persoonlijk en origineel ontwerp vooral wat betreft de bouwconstructie en het gebruik van de materialen. Door diverse aanpassingen werd het effect van het oorspronkelijk ontwerp sterk gewijzigd.

Vrijstaande woning met rechthoekige plattegrond van één bouwlaag onder een opmerkelijke bedaking van piramidale dakjes (polyester). Geelgeschilderde staalstructuur gebaseerd op een module die verder kan worden uitgebreid: kolommen met twee armen van 1,5 meter worden in elkaar gepast tot een vierkant van 3 meter op 3 meter; deze worden aaneengeschakeld tot een rechthoekig grondplan van drie op vier modules. De overkragende armen van de staalconstructie fungeren als een omlopende oversteek, aanvankelijk werden hier witte zeilen aangehangen wat zorgde voor een transparent, luchtig effect; deze open oversteek werd gedicht met houten beschilderde platen. De volledige voorgevel en 1/3 van de zijgevels (bergplaats voor boten) waren oorspronkelijk ingevuld met piramidale wandjes van polyester, de overige gevels met glas; met uitzondering van de twee bewaarde wandjes in de zijgevel, kreeg de volledige voorgevel inmiddels ook een beglazing.

Interieur

Centraal de "natte cel" met keuken, sanitair en centrale verwarming; vanuit laatstgenoemde vertrekt het zichtbaar gelaten, roodgeschilderde buizensysteem van de luchtverwarming naar de verschillende vertrekken. Naar de Miramar georiënteerde open ruimte met keuken, eet- en zithoek en -in het oorspronkelijk ontwerp- tevens een slaaphoek; zithoek met een open haard in de vorm van een tegen de zuidgevel geplaatst rood stalen blok. Aan de oostzijde twee kleine slaapkamers. Volledige noordgevel ingenomen door een gesloten bergplaats voor boten die, om een vlotte doorrit te bekomen, aan weerszijden voorzien is van een poort (piramidale wandjes van polyester); op de scheiding van botenplaats en woongedeelte, open kasten rug tegen rug. De gele en rode kleuraccenten maken deel uit van het oorspronkelijk ontwerp.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle