erfgoedobject

Vrijstaand herenhuis

bouwkundig element
ID
75585
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75585

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, nieuwe Vlaamse pannen) en rechts één inspringende travee onder plat dak; gebouwd circa 1932, zie gevelsteen op borstwering van erker.

Bakstenen lijstgevel met knipvoeg en geel geschilderde muurbanden, hoekstijlen en omlijstingen; een met schijnvoegen gecementeerde plint en een houten kroonlijst op modillons. Middelste travee van het hoofdvolume uitgewerkt met een driezijdige gevelhoge erker. Op de hoek een verhoogd inkomportaal afgezet met een smeedijzeren hek; fraaie vloer van cementtegels. Rechthoekige muuropeningen met bewaard houtwerk en glas in lood; afgeschuinde arduinen lekdrempels. Voortuin afgesloten met een smeedijzeren hek op bakstenen sokkel.


Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vrijstaand herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75585 (Geraadpleegd op 13-05-2021)