Pastorie van Ravels-centrum

Beschrijving

Gebouwd circa 1887 als privé-woning. In 1896 aangekocht door de gemeente om in te richten als nieuwe pastorie van Ravels-centrum. De oude 18de-eeuwse pastorie bevindt zich op de Peelsestraat, ongeveer centraal gelegen tussen Ravels-centrum en Ravels-Eel; met de oprichting van een nieuwe parochie te Ravels-Eel in 1896, kreeg elk van beide parochies een eigen pastorie, zie Vooreel.

In 1897 herstellings- en vergrotingswerken naar ontwerp van P.J. Taeymans: volgens een bestaand ontwerp werd aan de oostzijde een aanbouw gebouwd van één bouwlaag met stallingen, op de zolderverdieping van de woning werden mansardekamers ondergebracht. Deze aanbouw werd in het tweede kwart van de 20ste eeuw verbouwd tot woning van de onderpastoor, zie het huidig volume van twee bouwlagen. Heden is de linkerdeel bewoond door de zusters annonciaden van Huldenberg en is enkel de voormelde aanbouw in gebruik als pastorie.

Vrijstaand dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, mechanische pannen). Bakstenen lijstgevel met muurbanden van gele en bruine baksteen, een puilijst en fries van faience en een houten kroonlijst. Plint met ronde verluchtingsroosters. Zijpuntgevels met sierankers; aan de noordzijde gecementeerd en met uitbouw onder lessenaarsdak (mechanische pannen); aan de oostzijde een aanbouw van twee traveeën en twee bouwlagen onder plat dak met recent aangebouwde kapel. Segmentboogvormige muuropeningen met vernieuwd houtwerk. Vensters met arduinen lekdrempels, paneeldecoratie op de borstwering en later toegevoegde ijzeren rolluikkasten. Omhaagde voortuin met ijzeren hek.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Ravels, schets 1887/3.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Ravels-centrum, dossier 2.