Sociale woonwijk

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sociale woonwijk

Beschrijving

Woonwijk gebouwd circa 1922 in opdracht van de bouwmaatschappij De Nieuwe Wijk. Eenheidsbebouwing van gekoppelde dubbelhuisjes van elk drie traveeën en één bouwlaag onder gemeenschappelijk geknikt zadeldak (nok parallel aan de straat, leien, kunstleien) met dakkapellen; haakse aanbouwen. Eerste en laatste woningen vormen een meer uitgewerkte variante waarbij de middelste traveeën verhoogd zijn met gekoppelde dakvensters in een afgeknotte puntgevel, zie de nummers 36-38, 35-37, 51-53, 52-54, de twee eerstgenoemde zijn schuin ten opzichte van de straathoeken gebouwde woningen.

Bakstenen lijstgevels; plint en ontlastingsbogen soms geaccentueerd door lichter voegwerk, plint soms gecementeerd. Oorspronkelijk met segmentbogige muuropeningen, onder meer de nummers 50, 54 met origineel houtwerk; opkamer- en keldervenster in de zijgevel; verschillende aanpassingen onder meer veelal origineel houtwerk vervangen, vernieuwde rechthoekige muuropeningen. Omhaagde of omheinde voortuintjes.

• Kadasterarchief Antwerpen, Mutatieschetsen Ravels, 1922/17.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle