erfgoedobject

Pastorie

bouwkundig element
ID
75600
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75600

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige pastorie uit het tweede kwart van de 18de eeuw, gebouwd onder pastoor C. Cuylen (1726-1739). Circa 1865 grondige herstellingswerken. Tot 1896 enige pastorie van Ravels (Sint-Servatiusparochie), ongeveer centraal gelegen tussen Ravels-centrum en Ravels-Eel. Voortgaande op de Ferrariskaart (circa 1775) en kadastrale schetsen eertijds een pastoriewoning met aan weerszijden loodrecht gelegen bijgebouwen, gelegen op een omwalde (?) site met gestructureerde aanleg met onder meer boomgaard, omringd door bossen. Met de oprichting van de Sint-Adrianusparochie te Ravels-Eel (1896), kreeg elk van beide parochies een eigen pastorie, zie te Ravels-centrum, en te Ravels-Eel. In 1901 werd de oude pastorie met bijgebouwen en grond verkocht aan de melkerij "De Eendracht"; in het tweede kwart van de 20ste eeuw eeuw afbraak van de bijgebouwen en bouw van nieuwe aanhorigheden. Het woonhuis zelf is heden in gebruik als burelen van een kippenslachterij.

Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) geflankeerd door een uitbouw van één travee onder lessenaarsdak. Gekaleide verankerde baksteenbouw; lijstgevels met gepikte plint; zijpuntgevels en uitbouwen met aandak, laatstgenoemde met vlechtingen. Rechthoekige vensters met arduinen lekdrempels; ovale oculi. Inkom oorspronkelijk een rechthoekige deur met korfbogig bovenlicht; aangepast in het tweede kwart van de 20ste eeuw, heden een door reliëfglas omlijste rondboogdeur in een zwarte bakstenen omlijsting.

Aanpassingen/verbouwingen. Bouwsporen weggewist door kaleiwerk, nieuwe kroonlijst aangebracht, oorspronkelijk houtwerk van vensters op beide verdiepingen vervangen, op de begane grond recent vernieuwd. Interieur volledig verbouwd. Recente aanbouwen/uitbreidingen. Eertijds met omringende tuin en ijzeren toegangspoort; aan de straatzijde werd het terrein verhard.

  • Provinciaal Archief Antwerpen, Pastorieën, Ravels, dossiers 1, 1 bis.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Pastorie [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75600 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.