erfgoedobject

Hoeve in L-vorm

bouwkundig element
ID
75603
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75603

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve in L-vorm
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Monumentale hoeve van circa 1941 naar ontwerp van J. Bols. Woonhuis, stal en schuur van elk drie traveeën onder in elkaar gewerkte zadel- en wolfsdaken (nokrichtingen parallel aan, loodrecht op de straat, mechanische pannen).

Baksteenbouw; combinatie van lijstgevels en afgeknotte puntgevels; rechthoekgie en segmentbogige muuropeningen, korfboogpoorten. De plattegrond ontvouwt een woonhuis met dubbelhuisopstand, een aansluitende koeienstal -type groepstal- met aanpalende mestvaalt, vervolgens een voederplaats waarachter de varkenshokken, uitwendig corresponderend met de linker travee van het schuurvolume, en ten slotte een tweebeukige langsschuur van vijf traveeën met ingebouwde paardenstal.

In het woonhuis een centrale gang met loodrecht gelegen traphal; washuis met ingebouwde oven.

  • Bouwdienst Ravels.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Ravels, schets 1943/14.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2001


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve in L-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75603 (Geraadpleegd op 13-04-2021)