Eclectische stadswoning

Beschrijving

Dit eclectische ensemble van drie stadswoningen werd gerealiseerd rond 1887 voor eigen rekening van aannemer Frederic Masson. Aannemer Masson, wonende in de Brusselstraat 6, was zeer actief in de opbouw van het Zuid. Hij realiseerde er talrijke woningen, meestal in reeksen van drie, in een combinatie van neotraditionele en neoclassicistische gevels, wat zijn stijl speels en eclectisch maakt. Voor de grote projecten doe ook realiseerde, zoals het Hotel Zuidkasteel, werkte hij samen met een architect.

Het betreft een samenstel van drie stadswoningen van twee traveeën en twee bouwlagen. De centrale woning valt op door de topgevel, oorspronkelijk in bak- en zandsteenstijl, met jaartal 1888 in een cartouche in de geveltop. Souterrain en verhoogde begane grond zijn aangepast met garagepoort en brede vensteropening; bovengevel met rechthoekige vensteropening op de tweede bouwlaag en halfrond zoldervenster met versierde sluitstukken en oculus in de top, is beter bewaard.

Twee belendende panden met een bepleisterde en witgeschilderde neoclassicistische lijstgevel, onder een gemansardeerd zadeldak. Houten kroonlijst en hardstenen plint; imitatievoegen op de begane grond, kordonlijst en doorlopende onderdorpels op de verdiepingen, rechthoekige muuropeningen, centraal dakvenster met driehoekig fronton (fronton weg bij 106).

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1887 # 1708.