erfgoedobject

Kloosterhuis, later gemeentelijke basisschool

bouwkundig element
ID
75620
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75620

Juridische gevolgen

Beschrijving

Na de splitsing van de gemeenteschool in jongens- en meisjesonderricht in 1919, werd circa 1925 bij het bestaande bewaarschooltje uit het vierde kwart van de 19de eeuw of eerste kwart van de 20ste eeuw een meisjesschool van twee klassen met klooster gebouwd onder leiding van de zusters annonciaden van Huldenberg; verdere uitbreidingen in het tweede kwart van de 20ste eeuw; in 2001 gerenoveerd naar ontwerp van F. Vrebos.

Voormalig kloosterhuis met dubbelhuisopstand van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); achteraan een loodrecht aansluitende vleugel met nutsvoorzieningen van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (mechanische pannen). Langgestrekte klassenvleugel van twee op ongeveer zestien traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat gelegen, mechanische pannen).

Bakstenen gebouwen met segmentbogige muuropeningen en arduinen lekdrempels.

Kloosterhuis

Lijstgevels met baksteenfries; voorgevel uitgewerkt met lisenen, muurbanden en booglijsten van gele baksteen; paneeltjes op de borstwering.

Klassenvleugel

Oudste gedeelte aan de straat, van twee op drie traveeën, met (hoek)lisenen en muurbanden, ontlastingsbogen en lijsten van gesinterde steen; gaat mogelijk terug op het voormelde bewaarschooltje. De vijf aansluitende traveeën zijn vermoedelijk de circa 925 bijgebouwde klassen. Bij recente renovatie onder meer oorspronkelijk houtwerk vervangen door gemoffelde aluminiumramen en -deuren, nieuwe inkompartijen bijgebouwd, dakvensters ingebracht, speelplaats heraangelegd, interieur gemoderniseerd onder meer het inbrengen van duplexen in de klassen.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Ravels, schets 1925/8.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kloosterhuis, later gemeentelijke basisschool [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75620 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.