Katholieke school

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Katholieke school

Beschrijving

Gesubsidieerde vrije basisschool, voorheen katholieke meisjesschool. In 1880 werd als reactie op de antiklerikale schoolwet van 1879 een katholieke school opgericht voor jongens én meisjes, met eerstesteenlegging op 1 oktober 1879, inwijding op 31 maart 1880. Na 1884 was het alleen nog een meisjesschool, waar vanaf 1890 onderwijs werd verstrekt door de zusters van het Heilig Hart van Maria van Berlaar. De school die aanvankelijk slechts uit één lokaal bestond, het middelste deel met fronton en twee aansluitende traveeën links en rechts, werd door de zusters onmiddellijk in twee klassen verdeeld. In 1900 werd er één klas bijgebouwd, in 1927 nog één klas en een keuken, in 1929 twee klassen en in 1932 opnieuw één klas en een parochiezaal (huidig hoekgebouw met Vond). In 1938 werd de school andermaal met twee klassen uitgebreid. Op 1 september 1944 werd een Middelbare Huishoudafdeling Sint-Anna opgericht, waarvoor in 1946 een lokaal en een keuken werden opgetrokken, in 1949 twee klassen en een waslokaal en in 1957 een nieuwe vleugel met vier klaslokalen voor theorielessen en daarnaast praktijkklassen.

Oudste, L-vormig gebouw van vijftien op vier traveeën en één bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok parallel aan Dorp en Vond, zwarte mechanische pannen en kunstleien) met één houten dakkapel ter hoogte van het hoekgebouw. Witgeschilderde bakstenen lijstgevels op gecementeerde of arduinen plint gemarkeerd door lisenen. Omlopende houten kroonlijst. Grote rechthoekige vensters als resultaat van een verbouwingcampagne van circa 1953; arduinen lekdrempels.

Aangepaste inkomtravee verhoogd met tuitgeveltje en nis met Sint-Jozefbeeldje. Gesloopt in de zomer van 2003; nieuwe kleuterschool in aanbouw.

Ter hoogte van Vond, behouden, na de Tweede Wereldoorlog opgerichte bakstenen gebouwen van twee bouwlagen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Poppel, schetsen 1880/2, 1928/20, 1929/23, 1933/15, 1947/28, 1950/27, 1958/26.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Schoolgebouwen, Poppel, Centrum, dossier 22, 23.

Auteurs: Plomteux, Greet