Gemeentehuis van Poppel

Gemeente Ravels

• Adrescontrole Ravels (adrescontroles: 06-03-2007 - 06-03-2007).
  • Inventarisatie Ravels (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Poppel

is beschermd als monument Gemeentehuis Poppel

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, thans OCMW, in eclectische stijl met neogotische en neo-Vlaamse renaissance-inslag van 1903-1905 naar ontwerp van J. Taeymans. In 1974 onder leiding van M. Van der Voort verbouwd en gerestaureerd.

Vrijstaand gebouw van drie op drie traveeën en twee bouwlagen onder loodrecht in elkaar gewerkte zadeldaken met één spitse dakkapel (leien), op de noordwestelijke hoek vermeerderd met een driekwartronde traptoren onder octogonale uitkragende bovenbouw, ingesnoerde leien spits en smeedijzeren topversiering. Later aangebouwde, lagere achterbouw onder plat dak.

Samenspel van verankerde trap- en lijstgevels, eerst genoemde met een tudorboogfries aan de voorgevel, laatst genoemde met houten kroonlijst op klossen. Baksteenbouw met overvloedig gebruik van zandsteen (Savonnière) voor speklagen, dorpels, waterlijsten, steigergatomlijstingen, hoek- en sluitstenen. Zandstenen kruis- en kloosterkozijnen met vernieuwde benedenramen en originele bovenlichten met ijzeren roeden. Geveltoppen met luiken. Bel-etage met tudorboogdeur onder lessenaarsdakje, voorafgegaan door een vernieuwde, arduinen bordestrap met smeedijzeren leuning. Later ingebrachte deur op de begane grond.

Interieur: aangepaste benedenverdieping, eertijds met gevangenis, brandweer en woning voor de veldwachter, thans burelen. Bel-etage met voormalige raadzaal en secretariaat getypeerd door samengestelde balklagen op witstenen consooltjes, kenmerkende neogotische schoorsteenmantels met conische boezem, witstenen schouwbalk en gemetselde wangen en achterwand; koperen bolluchters. Originele binnendeuren met smeedijzeren sluitwerk. Houten spiltrap.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Poppel, schets 1905/2.
  • Provinciaal Archief Antwerpen, Gemeentehuizen, Poppel, dossiers 2, 5.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet