Woonstalhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonstalhuis

Beschrijving

Voormalig woonstalhuis van vijf + drie traveeën onder vernieuwd zadeldak (nok parallel aan de straat, zwarte Vlaamse pannen), met jaartalankers 1872 in westelijke zijpuntgevel, doch ouder in kern. Op de mutatieschetsen van het kadaster wordt in 1875 een westelijke vergroting aan een bestaand gebouw ingetekend; afhang en bijgebouwen zouden volgens het kadaster circa 1939 zijn bijgevoegd.

Verankerde baksteenbouw, de voorgevel met gecementeerde plint en houten kroonlijst op modillons. Woongedeelte met dubbelhuisopstand; ingekaste rechthoekige muuropeningen onder strek met luiken, arduinen lekdrempels en schuiframen; ten zuidoosten opkamer. Korfbogige stalpoort.

Westelijke zijpuntgevel met vlechtingen, rechthoekige betonnen stalvensters, verkleind rechthoekig bovenvenster onder houten latei (voormalig laadluik?) en halvemaanvormige verluchtingsgaten. Latere afhang.

Nummer 12: Aangepast woonstalhuis met gelijkaardige kenmerken van circa 1907.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Poppel, schetsen 1875/3, 1939/14, 1907/3.