Hoeve Kapelhoef

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Kapelhoef

Beschrijving

Kapelhoef, zie de vroegere Maagdenkapel achter de boerderij, opgericht door Mechels rentenier Adolphus De By-Mohimont, die hier in 1872 reeds 13 hectare woeste grond had aangekocht. In 1904 kwam het goed in handen van liberaal minister Alfred Orban, die het in 1907 met 329 hectare heidegrond uitbreidde, er verschillende boerderijen liet bouwen en de kapel deed afbreken. Nog vóór 1919 kwam het goed in handen van Martin Verbeeck.

Grotendeels vernieuwde hoeve met monumentale, tot 1928 opklimmende schuur van twaalf traveeën onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, kunstleien) waarin verschillende laadluiken. Verankerde, driebeukige baksteenbouw met deels aangepaste segmentbogige muuropeningen en lange zijde met afhang.

Auteurs: Plomteux, Greet