Sint-Janskapel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Janskapel

Beschrijving

Eertijds stonden er op Nieuwkerk twee grenskerken. De eerste, op Steenvoort ten behoeve van de inwoners van Tilburg, was een stenen bouwwerk met strodak, opgetrokken in 1650, in 1654 reeds vergroot en eind 17de eeuw, begin 18de eeuw gesloopt (in 1691 werden de glasramen overgebracht naar de schuurkerk van het Heike en op de kaart van 1716 uit het abdij-archief van Tongerlo wordt alleen de "plaets daer de kerck placht te staen" aangeduid).

De tweede was de grenskerk van Goirle, zogenaamd "Sint-Jan Gool" naar de patroonheilige van de Goirlese parochiekerk, opgericht in 1639. In 1671 nog in gebruik raakte ze na 1683 stilaan in verval daar de katholieken in Goirle een andere schuurkerk mochten bouwen. Alleen de jaarlijkse bedevaart naar Nieuwkerk ter ere van Sint-Jan bleef gehandhaafd. In 1810 werd de oude Sint-Janskapel afgebroken en circa 1821-1825 door de nu nog bestaande kapel -ongeveer op dezelfde plaats als de vorige- vervangen.

Uit opgravingen, in 1976 verricht door de Goirlese heemkundekring "De Vyer Heertganghen", blijkt dat de huidige achtergevel en de oostelijke zijgevel op een oude fundering gebouwd zijn terwijl de voorgevel en de westelijke zijgevel geen fundering hebben. In 1985 werd de kapel onder leiding van M. Van der Voort, in samenwerking met de heemkundekringen van Goirle en Poppel gerestaureerd en op 14 september van hetzelfde jaar opnieuw plechtig ingezegend.

Rechthoekig bakstenen kapelletje onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, Vlaamse pannen); voorgevel met vlechtingen, smeedijzeren kruis en rechthoekige deur onder luifel; zijgevels met betraliede spitsboogvenstertjes. De gevelsteen met inscriptie "De Meester De Betzenbroeck 1910" verwijst naar de toenmalige eigenaar. Interieur met schilderingen door Willy Van Rooy.

Auteurs: Plomteux, Greet