erfgoedobject

Landhuis Kasteeltje van Nieuwkerk

bouwkundig element
ID: 75659   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75659

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bescheiden landhuis in eclectische stijl met cottage-inslag, circa 1911 opgetrokken als zomerverblijf in opdracht van Albert de Meester de Betzenbroeck, later uitgebreid en aangepast naar ontwerp van atelier Vanhout-Schellekens. Omringende parktuin met grasperken en hagen, bospartijen en vijvers.

Dubbelhuis bestaande uit loodrecht in elkaar gewerkte vleugels met wisselend aantal traveeƫn en twee bouwlagen onder overkragende, soms afgewolfde zadeldaken (mechanische pannen) met klimmende dakkapellen en typische schoorsteen. Samenspel van lijst- en puntgevels, deels uitgevoerd in baksteen, deels in pseudo-vakwerk, op hoge gemetselde onderbouw.

Tuingevel met vierkante toren onder schilddak (leien), bekronende dakruiter met klok en smeedijzeren topversiering; links aansluitend terras onder lessenaarsdak op houten stijlen en met dito leuning; rechts uitbouw met driezijdige erker en balkon. Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen met luiken voor de benedenvensters, gekleurd structuurglas in de bovenlichten.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Poppel, schetsen 1911/3, 1976/4.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Plomteux, Greet
Datum  : 2001


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Landhuis Kasteeltje van Nieuwkerk [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75659 (Geraadpleegd op 31-05-2020)