Landhuis Kasteeltje van Nieuwkerk

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Antwerpen
Gemeente Ravels
Deelgemeente Poppel
Straat Nieuwkerk
Locatie Nieuwkerk 12, Ravels (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Ravels (adrescontroles: 06-03-2007 - 06-03-2007).
  • Inventarisatie Ravels (geografische inventarisatie: 01-01-2001 - 31-12-2001).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis Kasteeltje van Nieuwkerk

Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Landhuis Kasteeltje van Nieuwkerk

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Bescheiden landhuis in eclectische stijl met cottage-inslag, circa 1911 opgetrokken als zomerverblijf in opdracht van Albert de Meester de Betzenbroeck, later uitgebreid en aangepast naar ontwerp van atelier Vanhout-Schellekens. Omringende parktuin met grasperken en hagen, bospartijen en vijvers.

Dubbelhuis bestaande uit loodrecht in elkaar gewerkte vleugels met wisselend aantal traveeën en twee bouwlagen onder overkragende, soms afgewolfde zadeldaken (mechanische pannen) met klimmende dakkapellen en typische schoorsteen. Samenspel van lijst- en puntgevels, deels uitgevoerd in baksteen, deels in pseudo-vakwerk, op hoge gemetselde onderbouw.

Tuingevel met vierkante toren onder schilddak (leien), bekronende dakruiter met klok en smeedijzeren topversiering; links aansluitend terras onder lessenaarsdak op houten stijlen en met dito leuning; rechts uitbouw met driezijdige erker en balkon. Rechthoekige en licht getoogde muuropeningen met luiken voor de benedenvensters, gekleurd structuurglas in de bovenlichten.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Poppel, schetsen 1911/3, 1976/4.

Bron: De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Plomteux, Greet

Datum tekst: 2001

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Nieuwkerk

Nieuwkerk (Ravels)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.