erfgoedobject

Herberg Withuis

bouwkundig element
ID
75660
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75660

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg Withuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In 1657 opgericht door Adriaan Soffaerts, Tilburgs ingezetene van Goirlese afkomst, als verblijf voor de geestelijken die de dienst verzorgden in de grenskerk van Tilburg. De grond werd afgestaan door de abdij van Tongerlo, eigenaar van de nabijgelegen hoeve "in de Koeijweijde aan Steenvoort" (grondgebied Goirle). Tot 1850 werd het Withuis gebruikt als herberg, circa 1930 brandde het af en kort daarna werd het in de andere richting heropgebouwd.

Woonstalhuis van zes traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen); bepleisterde, witgeschilderde lijst- en zijpuntgevels op gepikte plint met jaartalankers 1657 verwijzend naar het oorspronkelijk gebouw. Woongedeelte met dubbelhuisopstand, rechthoekige ingekaste muuropeningen, luiken voor de benedenvensters, zuidelijke opkamer en -kelder; stal met segmentboogvensters, rondboogpoort en getrapt dakvenster met laadluik en initialen AD.

Vrijstaand tweedelig bakhuis aan zuidzijde, vermoedelijk opklimmend tot de 17de eeuw; versteende vakwerkbouw zie stroomlaag en stijl, met vlechtingen en zadeldak (Vlaamse pannen).

De kleuren rood en geel gebruikt voor de beschildering van het houtwerk zijn de heraldische kleuren van de familie De Meester de Betzenbroeck.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Poppel, schets 1931/2.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg Withuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75660 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.