Klooster van de zusters franciscanessen van Herentals

Beschrijving

Klooster van de zusters franciscanessen, die in 1912 van hun gemeenschap in Baarle-Hertog waren overgekomen om in het nieuwe gehucht onderwijs te verstrekken (zie nummer 52).

Bakstenen dubbelhuis van drie op twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische pannen), gekadastreerd in 1933. Verzorgde lijstgevel op gecementeerde plint met muurbanden, booglijsten en fries van siermetselwerk en houten kroonlijst op modillons. Rechthoekige muuropeningen voorzien van origineel houtwerk met kleinhouten en gekleurd structuurglas. Bovenverdieping met centrale mijterboognis met Sint-Franciscusbeeld.

De aansluitende, lagere vleugel van vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok loodrecht op de straat), klimt op tot circa 1913; baksteenbouw met betraliede, segmentbogige muuropeningen in spaarveld met bloktand. Lagere aanbouwen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Weelde, schetsen 1913/18, 1934/29.

Auteurs: Plomteux, Greet