Boerderij en kippenkwekerij

Beschrijving

Bedrijfsgebouwen van het klooster van de congregatie van de Heilige Geest, dat circa 1913 schrijlings over de grens werd opgericht, om in een vaste bediening van de kerk te Weelde-Statie te kunnen voorzien. In 1913 werd in Nederland aan de Rooms Katholieke Zending te Weert een terrein van circa 10 hectare verkocht, waarop het woongedeelte van het klooster werd gebouwd; op de Belgische grond, circa 20 hectare groot, werden een boerderij en kippenbedrijf gevestigd. Het klooster, dat als opleidingscentrum van de orde fungeerde, werd circa 1990 verkocht en verbouwd tot bejaardenflats.

Bewaarde, langgerekte stalvleugels waarvan de oudste gedeelten U-vormig zijn opgesteld. Al dan niet verankerde bakstenen gebouwen van één of twee bouwlagen onder in de hoogte variërende zadeldak en afgewolfd zadeldak (nok parallel aan de wegenis, mechanische pannen), voorzien van grote dakvensters met houten laadluik; lijstgevels met rechthoekige en segmentbogige betonnen stalvensters, alternerend met dito houten poorten en deuren. Latere uitbreidingen aan oost- en zuidzijde.

Auteurs: Plomteux, Greet