Hoeve met losse bestanddelen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Bilzen
Deelgemeente Rosmeer
Straat Steegstraat
Locatie Steegstraat 1, Bilzen (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Bilzen (adrescontroles: 03-12-2007 - 03-12-2007).
  • Inventarisatie Bilzen (geografische inventarisatie: 01-01-1996 - 31-12-1996).

Juridische gevolgen

Beschrijving

Onbewoonde hoeve met losstaande bestanddelen, met oude kern (schuur) waarschijnlijk uit de eerste helft van de 19de eeuw, de overige gebouwen dateren uit het vierde kwart van de 19de eeuw. De gebouwen zijn U-vormig gegroepeerd rondom een rechthoekig erf.

Ten westen van het erf, woonhuis van drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Bakstenen gebouw voorzien van getoogde bakstenen muuropeningen; beluikte vensters.

Tegenover het woonhuis, bakstenen stal van een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); getoogde bakstenen muuropeningen en een paar halfronde venstertjes.

Achteraan het erf, haaks op de stal, dwarsschuur van een bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Stijl- en regelwerk met lemen vullingen; ankerbalkgebint; bakstenen stoel. Tot de dakrand reikende schuurpoort.

Bron: Schlusmans F. 1996: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Tongeren, Kantons Bilzen - Maasmechelen, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 14N3, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1996

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Rosmeer

Rosmeer (Bilzen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.