erfgoedobject

Vrijstaand eclectisch herenhuis

bouwkundig element
ID
75749
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75749
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in grote omhaagde tuin. Dubbelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien) met latere noordoostelijke uitbouw van één travee en één bouwlaag onder plat dak, respectievelijk gekadastreerd in 1896 en 1930.

Baksteenbouw met lijstgevel op arduinen plint, gemarkeerd door lisenen van contrasterend metselwerk, bepleisterde en witgeschilderde muurbanden, dito omlijstingen en panelen en houten kroonlijst op klossen.

Rechthoekige en boogvormige, enkel- en meerledige muuropeningen op lekdrempels van arduin. Deurtravee met ijzeren balkon op voluutconsoles. Houten paneeldeur met glas- en ijzerwerk en glas in lood in het bovenlicht. Gecementeerde, verankerde zijpuntgevels, eveneens met muurbanden.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Weelde, schetsen 1896/1, 1930/4.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaand eclectisch herenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75749 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.