erfgoedobject

Vrijstaand herenhuis in eclectische stijl

bouwkundig element
ID
75757
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75757
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Eertijds brouwershuis van voormalige brouwerij De Zwaan. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, zwarte Vlaamse pannen), gekadastreerd in 1843; vermoedelijk circa 1857 uitgebreid met een vijfde travee, zie brede muurdam en kadasterschetsen, en begin 20ste eeuw voorzien van een tweede bouwlaag, bepleisterd en verfraaid met neo-Lodewijk XVI-ornamenten.

Gecementeerde, met schijnvoegen belijnde lijstgevel; op de tweede bouwlaag bovendien met imitatiehoekblokken en fraai uitgewerkte vensteromlijstingen met geprofileerde lijsten, floraal versierde voluutsleutels en borstweringen met guirlandes en linten tussen gegroefde pilasters. Gevelbeëindiging met fries van kleurrijke cementtegels onder vernieuwde houten kroonlijst. Begane grond met beluikte segmentboogvensters en rechthoekige deur in gecementeerd entablement met neuten en kroonlijst op voluutconsoles. Tweede bouwlaag met kleinere, rechthoekige vensters, met afgeronde bovenhoeken en origineel houtwerk. Gecementeerde, verankerde zijpuntgevels met rondbogige topvensters en bouwnaad van vroeger aanpalende bebouwing. Sobere achtergevel van vier travee en oculus. Loodrecht gelegen uitbouw.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Weelde, schetsen 1843/1, 1857/1.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Plomteux, Greet
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Vrijstaand herenhuis in eclectische stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75757 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.