Burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuizen

Beschrijving

Halfvrijstaande burgerhuizen van twee of drie traveeën en twee bouwlagen uit het interbellum met verwijzingen naar nieuwe zakelijkheid en art deco. Bakstenen enkel- en dubbelhuizen met parement van overwegend gele (nummers 104-106) of rode (nummers 105-107) gevelsteen met contrasterende gevelvlakken. Rechthoekige naast enkele rondbogige muuropeningen, lekdrempels van faience en grotendeels vernieuwd houtwerk.

Nummers 104-106 onder gemeenschappelijke complexe bedaking met dakkapellen (nok parallel aan de straat, rode mechanische pannen); nummer 104 met markante hoger opgetrokken hoektravee.

Nummers 105-107 onder zadeldak (nok parallel aan de straat, zwarte mechanische pannen) met sierlijk uitgemetselde hoekpijler voor vlaggenmast; nummer 105 met centraal rondboogportaal onder representatieve tweezijdige erker.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Weelde, schetsen 1937/16 (nrs. 104-106), 1938/2 (nummer 105-107 vermoedelijke verbouwing van oudere huizen).

Auteurs: Plomteux, Greet