Boerenarbeiderswoningen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeiderswoningen

Beschrijving

Kleinschalige dorpsbebouwing van boerenarbeidershuizen, van twee tot vijf traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, mechanische en Vlaamse pannen); vierde kwart van de 19de eeuw tot het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Verankerde baksteenbouw met gecementeerde plint, voor- en/of zijpuntgevel. Nummers 3 en 8 met getande baksteenfries en houten kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen, de nummers 7, 26, 28 met bewaarde houten lateien; getoogde muuropeningen, nummer 8 met gecementeerde lateien, nummer 15 met dito boogstenen. Overwegend bewaard houtwerk onder meer paneeldeuren en schuiframen. Aangepaste muuropeningen onder meer nummer 8; later ingebrachte garagepoorten op nummers 24, 26. Al dan niet vernieuwde - soms gekoppelde - achterbouwen.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle

Aanvullende informatie

Van de reeks boerenarbeiderswoningen, werd nummer 7 gesloopt en nummer 28 verbouwd met verlies van erfgoedwaarde.

Auteurs: Jacobs, Els