Kapel van de Berg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van de Berg

Beschrijving

Kapel opgericht in 1955 (zie gedenksteen) op de plaats van een kapel van circa 1890 die op zich een nog oudere kapel verving. Rechthoekig bakstenen gebouw met driezijdige koorsluiting onder zadeldak (nokrichting loodrecht op de straat, kunstleien).

Puntgevel met aandak en schouderstukken op kraagstenen, eindigend op een dakruiter onder een ingesnoerde leien spits met smeedijzeren kruis en windvaan; nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Rondbogige muuropeningen in een al dan niet geprofileerde bakstenen omlijsting.

Bepleisterd en beschilderd interieur met tongewelf; plaasteren Onze-Lieve-Vrouwebeeld met Kind. Omringd met linden; gedeeltelijk omhaagd; aan de ingang bolvormig gesnoeide taxussen.

• SNEYERS J. & KEERSMAEKERS A., De Kapellekens van Retie, Retie, 1939, 22-24.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle