Kapel van Brasel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel van Brasel

Beschrijving

Brasel is het nabijgelegen oud gehucht dat gedeeld wordt met Dessel. Rechthoekig gebouwtje van één op twee traveeën met een driezijdige koorsluiting onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op de straat, kunstleien) met bekronend smeedijzeren kruis; gebouwd in 1932, zie deur met jaarcijfers en "AVM" in smeedijzerwerk, in opdracht van G.B. Blockx, zie gevelsteen met inscriptie boven deur.

Sobere baksteenbouw, gemarkeerd door hoeklisenen en een muizentand. Voorgevel met getrapte baksteenfries; zijgevels met sierankers. Spitsboogvormige muuropeningen met gecementeerde sleutel; bewaard houtwerk en een ijzeren roedeverdeling met een boord van gekleurd glas. Gekoppelde vensters met arduinen lekdrempels. Originele houten deur met glas- en ijzerwerk onder spitsbogig bovenlicht; oculus.

Interieur. Gedrukt spitsbooggewelf met planchetten en sterretjes; twee ijzeren trekstangen; vloer van faiencetegels.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1934/29.
  • SNEYERS J. & KEERSMAEKERS A., De Kapellekens van Retie, Retie, 1939, 29-30.