erfgoedobject

Kapel van Onze-Lieve-Vrouw

bouwkundig element
ID
75788
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75788

Juridische gevolgen

Beschrijving

Kapel opgericht in 1938, zie gevelsteentje en inscriptie aan binnenzijde van deur, naar het voorbeeld van de Kapel van Brasel, zie Geelsebaan. Rechthoekig gebouwtje van één op twee traveeën met een rechthoekige koorapsis onder zadeldak (nok loodrecht op de straat, mechanische pannen) met bekronend stenen kruis.

Sobere baksteenbouw; voorgevel gemarkeerd door hoeklisenen en een getrapte baksteenfries; zijgevels met muizentandfries. Afgeknotte keperboogvenstertjes in de zijgevels met bewaard houtwerk en gekleurd glas in een ijzeren roedeverdeling; ruitvormige topvenstertjes. Originele rechthoekige houten deur met fraai beslag en venstertjes met smeedijzerwerk.

Interieur: afgeknot plafond bekleed met platen; trekstang; driezijdig afgewerkte koorapsis met zenitale verlichting. Beschilderde bakstenen muren; vloer van witte en zwarte cementtegels.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1938/13.
  • SNEYERS J. & KEERSMAEKERS A., De Kapellekens van Retie, Retie, 1939, 30-31.

Bron: DE SADELEER S. & PLOMTEUX G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16n6, Brussel - Turnhout.
Auteurs: De Sadeleer, Sibylle
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van Onze-Lieve-Vrouw [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75788 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.