Hoeve met woonstalhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met woonstalhuis

Beschrijving

Hoeve met woonstalhuis en ten noordwesten een vrijstaande schuur; circa 1904. Woning van vier traveeën met links een lagere aanbouw van één travee (circa 1931), rechts een loodrecht aansluitende stal van vijf op vier traveeën; zadeldaken (nok parallel aan, loodrecht op de straat, mechanische en Vlaamse pannen). Sterk gerenoveerde langsschuur van vijf traveeën onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen).

Verankerde bakstenen gebouwen. Woonstalhuis met muizentandfries; zijpunt- en achterpuntgevels met vlechtingen. Woongedeelte met dubbelhuisopstand; segmentbogige muuropeningen, arduinen lekdrempels; aanbouw met ten zuidwesten opkamer, zie opkamer- en getralied keldervenstertje.

Achteraan een loodrecht aanpalend bakhuis van twee traveeën onder zadeldakje (Vlaamse pannen) met rechthoekige muuropeningen onder houten lateien. Overwegend bewaard houtwerk. Stal met gevarieerde segmentbogige muuropeningen, onder meer houten poort in achtergevel; heden ingricht als leefruimte. Schuur met heropgemetste muurdelen, vernieuwd dak. Rechthoekige muuropeningen onder houten latei; voormalige poortopening aangepast als garagepoort. Bewaard dekbalkgebinte met pen- en gatverbindingen.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schetsen 1904/11, 1931/44.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle