Gemeentelijke begraafplaats

Beschrijving

Gemeentelijke begraafplaats, gelegen ten oosten van de steenweg, binnen het stratenblok met het Weverspad ten zuidoosten, de Raapstraat ten noordoosten en de Boesdijk ten noordwesten. Tot eind 1923 werden de overledenen rond de kerk begraven. In 1922 aankoop van de huidige gronden, zie de aan de binnenzijde van een pijler geplaatste gedenksteen met -inmiddels onleesbare- inscriptie, volgens bronnen met vermelding van de schenkers van de gronden en van de toenmalige gemeenteraadsleden. In 1923 aanleg van het voorste gedeelte tot aan de calvarieberg. Circa 1957 inrichting van het achterste gedeelte met name van de calvarieberg tot aan het dodenhuis. In de tweede helft van de 20ste eeuw uitbreidings-, herstellings- en aanpassingswerken onder meer heraanleg, inrichting van columbaria, recent dodenhuisje aan grote beuk en linde.

Hoofdingang aan de Kerkhofstraat met beeldbepalende afsluiting van circa 1923. IJzeren hek op betonnen plint, gevat tussen betonpijlers afgedekt met een dito puntdakje; toegang en uiteinden van de afsluiting gemarkeerd door hoge pijlers met later aangebrachte gerecupereerde lantaarns. De afwisseling van telkens twee lage pijlers en één hogere met tussen de hogere een ketting geeft het effect van een boogvormige afsluiting. Smeedijzeren zwartgeschilderde toegangspoort met vergulde details en topornament. Gelijkaardige zij-ingang met poort aan het Weverspad. De andere perceelsgrenzen zijn afgesloten met hagen, betonplaten of een met klimop begroeide afrastering. Vermeldenswaardig op de begraafplaats zijn: de calvarie met een rotspartij van cementrustiek, arduinen gedenkplaten en dito kruis en zandstenen beelden van de gekruisigde Christus, Maria en Johannes, gesigneerd door B. Gerrits; voorts grafzerken van verschillende vooraanstaande families onder meer arduinen grafzerk van familie De Vel-Van Gansewinkel met zandstenen bas-reliëf "de opstanding van Lazarus", gesigneerd door B. Gerrits.

• S.N., Toelichting betreffende het algemeen plan ter verfraaiing, verbreding der straten en verbetering der wegenis van het dorp Rethy, sine loco, 1917, 13-19.
  • STAPPAERTS R., De Wouwer. Evolutie van een Kempens dorp. Retie, sine loco, 1999, 41-43.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle