Herenhuis in eclectische stijl

Beschrijving

Vrijstaand herenhuis met art-nouveau-inslag in de decoratieve panelen. Voortgaande op de drie arduinen gevelstenen in de oostelijke zijgevel, gebouwd circa 1908 in opdracht van E. De Koninck en L. Van Herck met achteraan een loodrecht gelegen bijgebouw. In 1919 eigendom van de familie F. Schepens-Schillebeeckx die, vermoedelijk circa 1923 (volgens kadastergegevens circa 1931), tegen de westzijde een textielmagazijn met winkel liet optrekken. De familie P. Mariën-Dammen, eigenaar sinds circa 1964, voerde diverse verbouwingen, aanpassingen en herstellingen uit onder meer de oorspronkelijke veranda werd vervangen door de huidige, het bijgebouw achteraan werd herbouwd, magazijn en winkel werden verwijderd, bepleisteringen werden hersteld,...

Dubbelhuis van vier traveeën, souterrain en twee bouwlagen; zadeldak (nokrichting parallel aan de straat, leien) met bewaarde vorstkam, oorspronkelijk oeil-de-boeuf vervangen door een dakvenster. Oostelijke uitbouw met dienstingang; vernieuwde zuidelijke uitbouw (veranda). Lijstgevel met ter hoogte van de linker travee een risalietvormende schoudergevel met topstuk; ter hoogte van de rechter travee een rond arkeltorentje met octogonale bovenbouw onder ingesnoerde spits met smeedijzeren topversiering.

Decoratieve voorgevel op arduinen plint met parement van verglaasde witte baksteen en markerende muurbanden, omlijstingen en platte lagen van dito rode baksteen. Voorts gevarieerde faiencepanelen met bloem- en bladmotieven, palmetten of festoenen; arduinen panelen, op de begane grond over de volledige borstwering en voorzien van een verdiept gebouchardeerd vlak, op de bovenverdieping kleinere panelen met neuten. Houten kroonlijst met klossen. Schoudergevel afgelijnd met arduinen hoekkettingen en dito topversiering. Overwegend rechthoekige muuropeningen. Deur en benedenvensters met bewaard houtwerk.

In de voorgevel vensters met arduinen lekdrempel, smeedijzeren leuning, ijzeren latei met I-normaalprofiel en rozetten en een geaccentueerde ontlastingsboog met sleutel; in de schoudergevel meer uitgewerkt met boogvelden van faience, zie onder meer het centraal in een korfboognis gevat deurvenster uitkomend op een balkon met arduinen vloerplaat op dito consoles en een buikige gietijzeren leuning. Getraliede keldervensters. Arduinen steektrap met ijzeren leuning en houten handgreep. Beglaasde houten vleugeldeur met ijzerwerk onder een bovenlicht vanglas in lood met pauwmotief.

Bakstenen zijpuntgevels met gesinterde plint en dito muurbanden, rechts deels gecementeerd; uitspringende rookkanalen; eenvoudige muuropeningen. Ondiepe voortuin met origineel ijzeren hek op beschilderde arduinen sokkel.

Interieur. Fraaie inkomhal met mozaïekvloer van witte carraramarmer met boord van gestileerde bloemmotieven; typische wand- en plafonddecoratie met fraai stucwerk onder meer lijstwerk, panelen, rozetten, pilasters; originele enkele en dubbele paneeldeuren.

• Kadaster Antwerepen, Mutatieregisters Retie, schetsen 1910/6, 1931/8.
  • S.N., Zorg en zin voor kleur, brochure Open Monumentendag, sine loco, 1996.