erfgoedobject

Vrijstaand herenhuis

bouwkundig element
ID
75812
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75812

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Vrijstaand herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

Beschrijving

Herenhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag, gebouwd in 1909, zie jaartal in windbord van dakvenster, in opdracht van de herbergier-veekoopman J. Slegers; vermoedelijk naar ontwerp van J. Lathouwers. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, leien) met imposant centraal dakvenster en twee dakkapellen, alle onder loodrecht overkragend zadeldakje met windborden en consoles, laatstgenoemde met topversiering.

Gele bakstenen lijstgevel met borstwering, puilijst en kordonvormende lekdrempels van arduin; witte bakstenen muurbanden en booglijsten; boogstenen van zandsteen; houten kroonlijst op deels bewaarde consoles. Middenrisaliet verhoogd met voormeld dakvenster; balkon met een arduinen vloerplaat op dito consoles en een buikige gietijzeren leuning; tussen de bovenverdieping en het dakvenster een sgraffito, weliswaar in slechte staat. Gecementeerde zijpuntgevels met schijnvoegen.

Segmentboogvormige muuropeningen; op de begane grond met origineel houtwerk, zie de schuiframen en de vleugeldeur met glas en ijzerwerk onder een bovenlicht met glas in lood; op de borstwering van de bovenvensters panelen met fraaie mozaïeken van vrouwenportretten geflankeerd door gestileerde bloemmotieven.

De poort links leidt naar het achterin gelegen voormalig magazijn, een bakstenen volume onder mank zadeldak (nokrichting schuin ten opzichte van de straat). Eertijds met een ruime tuin, aan de straat afgesloten met een ijzeren hek tussen de woning en nummer 21.

  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1909/6.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle
Datum  : 2004


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Vrijstaand herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/75812 (Geraadpleegd op 26-02-2021)