Halfvrijstaand herenhuis

Beschrijving

Herenhuis in eclectische stijl, gebouwd circa 1908. Dubbelhuis van vier traveeën (begane grond) en twee bouwlagen onder zadeldak (nok parallel aan de straat, kunstleien), tegen de oostelijke gevel een lagere aanbouw onder zadeldakje (nok parallel aan de straat, mechanische pannen) met zij-ingang en een loodrecht aansluitend bijgebouw onder dito bedaking.

Lijstgevel met ter hoogte van de rechter travee een risalietvormende puntgevel met boogvormig spaarveld onder een loodrecht gelegen overkragend zadeldak. Baksteenbouw met knipvoegen op breukstenen plint; hoekkettingen, muurbanden, booglijsten, keperboogfries en ruitvormige siermotieven van zwarte en gele baksteen.

Verankerde oostelijke zijpuntgevel; westelijke zijpuntgevel bekleed met asbestleien. Rechthoekige muuropeningen met ijzeren lateien. Vensters met arduinen lekdrempels, op de begane grond kordonvormend; oorspronkelijk houtwerk vervangen. Originele houten paneeldeur met bovenlicht.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1908/3.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle