• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Beschrijving

Heden taverne. Achter het kerkkoor gelegen vrijstaande dorpswoning van zeven traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); opklimmend tot begin 19de eeuw, mogelijk met oudere kern, zie inscripties van jaartallen in deurdorpel en balkslof. Oorspronkelijk een verankerde baksteenbouw; voor- en zijgevels inmiddels gecementeerd en beschilderd waardoor latere verbouwingen/aanpassingen moeilijk zichtbaar zijn onder meer de sterk afgeschuinde noordelijke zijpuntgevel dateert vermoedelijk van bij de aanleg van de steenweg naar Postel in 1866.

Lijstgevel met bovenaan nog een duidelijke aftekening van de daklijst; zuidelijke zijpuntgevel met schijnvoegen; achtergevel met vernieuwd parement. Aangepaste rechthoekige muuropeningen met vernieuwd houtwerk en dito houten lateien; al dan niet beschilderde arduinen lekdrempels en dorpels, zie deur in de voorgevel met afgeronde arduinen dorpel waarin inscriptie van jaartal "1776"; in achtergevel nieuwe rond- en korfbogige muuropeningen. Aanpalend nieuw terras ten oosten. Steegje naast de zuidelijke zijpuntgevel.

Sterk aangepast interieur, zie indeling, vloer, nieuw ingebrachte omlopende duplex,… Bewaarde kapconstructie met vier schaar- en nokgebinten met pen- en gatverbindingen; flieringen en kepers (daksporen); vernieuwde bebording. Bewaarde moerbalk op loodrecht gelegen voorgevel refererend aan een voormalige samengestelde balklaag, zie gaten van kinderbalken, aan één zijde verlengd, aan weerskanten een balkslof met kruismotief waarvan één met inscriptie "1631".

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1866/2.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle