Herenhuis De Lindebloem

Beschrijving

Herenhuis in eclectische stijl met art-nouveau-inslag in de decoratieve panelen, gebouwd in 1906 naar ontwerp van J. Lathouwers, ter plaatse van de herberg "In 't Lam", in opdracht van industrieel H. De Vel, zie gevelstenen in puntgevel.

Dubbelhuis van vijf traveeën, souterrain en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen). Lijstgevel met een risalietvormende rechter travee; laatstgenoemde aanvankelijk eindigend op een tuitgevel met topstuk onder loodrecht zadeldak, voormalig aandak inmiddels weggewerkt door een later aangebrachte overkraging met houten windborden. Decoratieve voorgevel op hoge arduinen plint; parement van gele baksteen met markerende muurbanden, ontlastingsbogen en lisenen van verglaasde baksteen in diverse kleuren; arduinen kordonvormende lekdrempels en lijsten; fries met kleurrijke mozaïekband van florale motieven onder houten kroonlijst met klossen en opengewerkte kraagstukken.

Op de verhoogde begane grond van het hoofdvolume rechthoekige muuropeningen met ijzeren latei onder een boogveld ingevuld met een mozaïek van florale motieven. Arduinen trap met afgeronde treden naar de inkom; originele houten vleugeldeur in neoclassicistische stijl met panelen, glas- en ijzerwerk onder een bovenlicht van gekleurd glas in lood, handgrepen met brievenbus waarop inscriptie "H. DE VEL". Overige vensters overwegend segmentboogvormig. Rechter travee met buikig gietijzeren balkon op arduinen vloerplaat met consoles; paneeldecoratie van zandsteen; rondboogvenster in de geveltop. Gedeeltelijk bewaard houtwerk. Stoep afgesloten met origineel smeedijzeren hek op arduinen sokkel; poort verwijderd.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters Retie, schets 1907/11.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle