Herberg De Ploeg

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Ploeg

Beschrijving

Herberg opklimmend tot 1691, zie jaartalankers in de voorgevel. Latere aanpassingen. Laatste getuige van de kleinschalige dorpsbebouwing in het centrum van de gemeente: typische dorpswoning van zes traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (nok parallel aan de straat, Vlaamse pannen, oorspronkelijk met strobedekking). Destijds bestaande uit herberg/woongedeelte met dubbelhuisopstand en schuur/stalletje ter hoogte van de uiterste rechtse travee.

Baksteenbouw met sporen die mogelijk refereren aan een versteende vakwerkbouw onder meer bewaarde fragmenten van lemen wanden. Authentiek bewaarde voorgevel: verankerde gekaleide bakstenen lijstgevel met gepikte plint. Rechthoekige beluikte vensters met houten lateien; houtwerk met kleine roedeverdeling; klein rondboogvenster. Korfboogdeurtje met oude arduinen dorpels. Poort met houten latei en dito zijstijlen, waarboven een houten luik. Smeedijzeren lantaarn later aangebracht. Tegen de achtergevel aanbouwen. Heden ingericht als restaurant; de gelagzaal neemt haast volledig de begane grond in.

• SNEYERS E., Bijdrage tot de geschiedenis van Retie, s.l., 1972, 83, 90.

Bron     : De Sadeleer S. & Plomteux G. 2004: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Turnhout, Kanton Arendonk, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 16N6, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  De Sadeleer, Sibylle