Vrijstaande dokterswoning

Beschrijving

Voormalige dokterswoning met kabinet. Herenhuis in eclectische stijl met overwegend elementen ontleend aan het neoclassicisme.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder overkragend zadeldak (nok parallel aan de straat, leien vooraan, Vlaamse pannen achteraan); een parallel gelegen lagere aanbouw van heden drie traveeën en één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak (leien). Vermoedelijk teruggaand op een bestaand 19de-eeuws volume, zie het ouder houtwerk van de vensters in de aanbouw; de uitwerking van de voorgevel en de aankleding van het interieur dateren uit het eerste kwart van de 20ste eeuw.

Bepleisterde en beschilderde lijstgevel met arduinen plint; de begane grond uitgewerkt als een imitatiebossage, de bovenverdieping met schijnvoegen; fraaie gevelbeëindiging met geprofileerd kordon, fries van panelen en houten kroonlijst op dito consoles. Middentravee opgetrokken met dakvenster onder loodrecht overkragend zadeldak met houten windborden en topversiering. Met schijnvoegen gecementeerde en beschilderde zijpuntgevels en aanbouw. Segmentboogvensters in geriemde omlijsting met sleutel; kordonvormende arduinen lekdrempels. Houtwerk met in de bovenlichten een omlopende boord van gekleurd glas; schuiframen. Rechthoekige houten vleugeldeur met panelen, glas- en ijzerwerk en een bovenlicht met gekleurd glas in lood; arduinen omlijsting met entablement waarboven een balkon met buikige gietijzeren leuning en arduinen vloerplaat.

Aanbouw met houten kroon- en tandlijst; segmentboogvensters met 19de-eeuws houtwerk; originele segmentboogpoort met bovenlicht vervangen door een rechthoekige deur en dito garagepoort. Achtergevels van beide volumes met inmiddels aangepaste of recentere aanbouwen onder plat dak met rechthoekige en/of segmentbogige muuropeningen; apart bijgebouw onder plat dak.

Afsluiting aan de straat door middel van een met schijnvoegen bepleisterde en beschilderde tuinmuur met korfboogpoort (links) en een ijzeren hek met pijlpunten op arduinen sokkel (rechts). Omringende tuin achteraan palend aan de omgrachting van de voormalige pastorie.

Gaaf bewaard interieur. Enfilade van drie woonvertrekken met wand- en plafondschilderingen van florale motieven, lijstwerk, marmeren schoorsteenmantels, parket, paneeldeuren. Gang met typische wand- en plafonddecoratie onder meerlambrisering van marbriet, lijst- en stucwerk, paneeldecoratie; vloer van mozaïek en granito. Loodrecht gelegen trap met spijlen en trappaal.

Auteurs: De Sadeleer, Sibylle